Varför väljer man en stationär gamingdator?

Gaming har blivit lite av var mans sak. Ungdomar över hela världen möter varandra i spel som exempelvis Counterstrike, Fortnite och klassiska World Of Warcraft. Det hela har förvandlats till en industri och det finns till och med landslag i E-sport. Landslag som får samma mottagande som exempelvis vårt landslag i fotboll får i vissa länder.

För en förälder kan det vara svårt att relatera till detta, men vårt råd är att man håller sig ajour och omfamnar utvecklingen snarare än att motarbeta densamma. Det är emellertid viktigt med gränser - som inom allt! - och att man inte låter tonåringens gaming gå ut över skola, socialt umgänge rent fysiskt samt motion och idrott.

Då det kommer till gaming så bör man även vara medveten om att det handlar om en materialsport. Utvecklingen går ständigt framåt och man bör hänga med för att få en så bra spelupplevelse som möjligt. Det behöver emellertid inte innebära att man hela tiden tvingas lägga ut hiskeliga summor på nya datorer. Det smarta med gaming är att den stationära datorn fortfarande är den som många föredrar. En stationär gamingdator är för många det givna valet och detta kommer av några anledningar.

En stationär gamingdator går att uppgradera

Den stora anledningen till varför många föredrar en stationär gamingdator är att den hela tiden går att bygga om och uppgradera med nya komponenter. Det gör att man kan hålla sig uppdaterad som gamer och hela tiden kan - till en lägre kostnad - prestera på samma nivå som de som köper nya datorer.

En annan tydlig fördel med en stationär gamingdator är att den går att kyla av på ett bättre sätt. Det minskar dels slitaget, det minimerar dels risken för kortslutning och brand och det gör att datorn i fråga låter mindre. Nackdelen med en stationär gamingdator ligger i att den är just stationär. Den är svår att flytta på och om man exempelvis vill delta vid hack eller andra event så krävs det en ganska stor kraftansträngning.

Det finns även laptops för gaming

Där har det andra alternativet en fördel. Idag så är en laptop för gaming en mindre vanlig lösning, men detta kommer säkerligen att ändras. Just nu är den både dyrare och ger en sämre prestanda än vad en stationär gamingdator gör - detta som en följd av den inte är modulär och går att förändra på samma sätt.

En laptop går dock att bära på och plocka med sig. Det talar för att den i framtiden - i takt med att utvecklingen går framåt - säkerligen kommer att vara ett lika självklart val som den stationära gamingdatorn är idag. Här och nu dock, då vinner den senare fortfarande med hästlängder.

29 Feb 2020