Köpa Domännamn

Ett av de första stegen när du vill ha din egen hemsida är att köpa ett domännamn. Det finns flera olika aktörer på marknaden där du kan köpa både .Se, .Com och .Nu. Det finns även flera andra avslutningar på URL:en att välja på. Om ni har ett unikt företagsnamn så kan ni köpa det som domännamn.

Några enkla tips vid registrering av nytt domännamn:

 

 • Håll det enkelt
  Det är väldigt bra om webbplatsens namn och domännamnet är detsamma. Om ditt företag exempelvis säljer sportkläder så känns det dumt att köpa domänen träning.se. Försök då hellre få till sportkläder.se. Om domännamnet och sidans namn är detsamma så verkar det mer logiskt för besökarna och det blir även mer tilltalande.

 • Hur uttalas ditt domännamn?
  Eftersom en stor hemsida kan bli ett vardagligt samtalsämne så är det viktigt att domännamnet det är enkelt att uttala. Om det är svåruttalat eller låter konstigt så är det tänkta domännamnet antagligen inte så bra. Så innan du registrerar namnet, säg det högt för dig själv flera gånger. Fråga även några i din närhet om vad de tycker om det innan du väljer att registrera det.

 • Undvik att blanda ihop dig med andra med liknande domännamn
  När du väl har hittat det perfekta domännamnet så är det hög tid att klicka dig in på närmsta sökmotor och söka på namnet. Det kanske redan finns ett väletablerat företag som använder det namnet? De kanske dessutom säljer liknande varor eller tjänster, eller producerar samma innehåll som du tänkt skapa? Det kan då bli lätt för besökarna att blanda ihop era domännamn och det blir då svårare för besökarna att hamna på rätt hemsida. Om hemsidorna börjar förväxlas så gynnar det varken dig eller den som hade namnet sen tidigare.

 • Be om hjälp
  Det är alltid bra att få en andra åsikt om ditt tilltänkta domännamn. Fråga kollegor, vänner eller någon du har förtroende för om deras åsikt. Viktiga aspekter är om adressen är enkel nog att komma ihåg? Lättstavat? Rättstavat? Speglar namnet det du kommer presentera på din hemsida? Kolla både mer erfarna och mindre erfarna internetanvändare.

 • Köp inte bara .Se!
  Om du är först med att använda ett visst domännamn, passa på att köpa alla möjliga slut på URL:en. Köp både .Nu, .Com, .Eu och liknande. Detta förhindrar att andra företag kan lura in dina besökare på fel hemsidor om de råkar skriva fel slut på hemsideadressen. När du köper andra avslut på ditt domännamn än bara .Se så är det viktigt att peka om dessa till huvudadressen. Annars står de bara som köpta men utan innehåll och då blir kunderna förvirrade. Där du köper dina domännamn kan du även göra dessa ändringar så alla hemsidorna pekar till samma sida. Kan du inte göra det själv kan du få hjälp med det.

 • Vänta inte med att köpa domännamnet!
  Om du väl har hittat ett bra domännamn, du har sagt det några gånger, gjort researchen och allt känns bra, vänta inte med att registrera namnet! Ju längre du väntar, ju större chans är det att någon annan hinner registrera det före dig. Att registrera namnet kostar inte många kronor, hellre att du har ett extra på lager om du ändrar dig än att du missar det för någon annan hann före. Du köper dessutom bara namnet för ett år framåt, så vill du sedan släppa det så är det bara att göra det.