Välja webbhotell

Vad är ett webbhotell och varför behövs det?

Ett webbhotell är en tjänst som gör att du inte behöver använda en egen webbserver för att kunna publicera ditt innehåll på World Wide Web. Ett webbhotell har en webbserver som är ansluten till internet för att kunna klara av kapaciteten och tillgängligheten från sina användare. Det är oftast flera användare som då kan lägga upp sina hemsidor på samma webbserver, dock under olika domännamn.

Det finns de som tillhandahåller gratis webbhotell och de finns de som kostar pengar. De webbhotell som du betalar för har vanligtvis en mycket bättre teknisk support än de som är gratis. De som är gratis har en mycket grundläggande support och för dig som är nybörjare så är detta ingen hit. Vissa webbhotell kan även erbjuda vissa delar gratis, men sedan ta betalt för att ge dig större kapacitet eller mer avancerade tekniska funktioner.

Vad ska man tänka på i valet av webbhotell?

Utrymmet

Om din webbsida kommer till mestadels bestå av text så krävs inte så mycket utrymme, men om du vill ha mycket bilder och videos så tar dessa tillslut en hel del plats. Det är alltid bra att ta reda på innan hur mycket det kostar att öka utrymmet i framtiden. Annars kan det vara bra att redan från början ta lite för mycket utrymme.

Trafiken

Om du räknar med mycket besökare på din hemsida och samtidigt har mycket videos och bilder så går det åt väldigt många gigabyte(GB). Då är det smart att välja ett webbhotell som tillåter dig att ha en stor mängd trafik. Om inte annat så bör du kolla upp vad det kostar att höja trafiktaket i ett senare skede.

Responstid & Transaktionshastighet

Responstiden är tiden det tar för din besökare att nå servern och transaktionshastigheten är den tid det tar för din besökare att ladda ner din sida i sin webbläsare. Användare gillar inte när en hemsida laddas långsamt och där riskerar du att missa värdefulla användare om det går för långsamt. Så det är väldigt viktigt med en hemsida som laddas snabbt för besökarna.

Driftsäkerhet

Att driftsäkerheten är viktig låter ju självklart, men för dig som tänkt starta en webbutik så är det ännu viktigare. Om hemsidan ligger nere så kan du tappa många kunder och därför är det viktigt att välja ett webbhotell med bra driftsäkerhet. Säkerheten mäts i “upptid” och det är tiden i procent som servern är uppe under en viss tidsperiod. Det finns inget webbhotell som har 100% upptid, en server kan ibland behöva startas om av olika anledningar. Om ett webbhotell har låg upptid så betyder det att det är mycket driftstopp där din hemsida inte kommer vara tillgänglig och du tappar då garanterat kunder och pengar.

Supporten

Helst vill du ha en support som du kan nå både via e-post och telefon. Testa gärna supporten innan du väljer ditt webbhotell. Supporten ska helst vara både tillgänglig och effektiv.

Teknik

Det är viktigt att ditt webbhotell stödjer den teknik och programvara du vill arbeta med.

E-post

Det är att rekommendera att välja ett webbhotell där du kan ha flera mailadresser. Det ger ett mer professionellt intryck även för mindre webbshoppar.

Priset

Priset kan spela stor roll, men kom ihåg att billigast inte är bäst. Det är viktigt att väga in vad som är viktigast för dig när det kommer till din hemsida. Vissa funktioner måste finnas med. Men självklart finns det gratis webbhotell också.