Bloggportaler

Vad är en bloggportal och varför behövs det?

En bloggportal är en samlingsplats för många bloggar. Det är som en stor community som ofta gör reklam för sina egna bloggare och gör egna artiklar om bloggarnas inlägg.

Stora bloggportaler har vissa fördelar, exempelvis är många av dessa gratis och du slipper köpa domännamn, skaffa webbhotell och du behöver inte ha några stora kunskaper inom kodning. Det tråkiga med att du inte behöver köpa ett domännamn är att din bloggs URL blir dittnamn.bloggportalens-namn.se och inte lika unikt som om du köper ett eget domännamn.

När du är medlem i en större bloggportal så är det nästan bara att bli medlem, välja ett bloggnamn och sedan börja skriva. Kom ihåg att sökordsoptimera dina texter så du får bra träffar på google-sökningar. Oftast kan du även göra designändringar i realtid, dvs. att du gör ändringarna och ser de ske samtidigt så du faktiskt vet hur slutresultatet ser ut när du trycker på spara. Det tråkiga är att du inte kan ändra så mycket i den djupa koden, som du kan göra i mer flexibla system som exempelvis WordPress.

En annan nackdel med större bloggportaler är att det oftast blir en hel del reklam i din blogg som du själv inte kan styra över. Det går att tjäna pengar på sin blogg och gå med i affiliatenätverk, men reklamen som syns på din blogg är det oftast bloggportalen som tjänar på. Det är tack vare den reklamen som du kan driva din blogg kostnadsfritt istället. Några av de större bloggportalerna i Sverige är Devote, Nouw och Blogg.se.

Vill du istället satsa på att köpa ett eget domännamn och helt och hållet styra din blogg själv så rekommenderar vi att du använder ett webbhotell och sedan installerar WordPress via ett FTP (file transfer protocol). Du kan då välja bland tusentals olika teman och sedan bygga upp din hemsida eller blogg precis så som du vill ha den. Man kan alltid gå in och peta i kodningen om man känner att man kan sånt. WordPress har massor med tillägg så du kan lägga till allt möjligt på din hemsida. Jättemånga av tilläggen är helt gratis, vissa är gratis men går att uppgradera mot betalning och vissa kostar från början.

Fördelen med att äga sin egen hemsida, till skillnad från en större bloggportal, är att det är du som sköter allt underhåll, val av annonsering & reklam och du kan dessutom finjustera hur mycket du vill. Det som kan vara jobbigt med att driva hela din blogg själv är just att du behöver hålla koll på webbhotell, betalningar och just underhållet. Men det kan absolut vara värt det.

Hur som helst, när du bloggar är det alltid kul att ha koll på hur det faktiskt går för din blogg. Med hjälp av analysverktyg kan du se hur många besökare du har, andelen besökare som har besökt dig förut, hur många sidor de besöker på din blogg och hur länge de är inne på bloggen. Det finns både gratis och betalverktyg för analyseringen, men det vanligaste är Google Analytics. Detta går att implementera på de flera större bloggportaler också där du kan leka i koden själv. Det viktigaste när du bloggar, oavsett om du är på en bloggportal eller sköter hela din hemsida själv, är att driva in trafik så du har läsare. Det gör du lättast genom att bli bättre på SEO. SEO betyder Search Engine Optimisation och de gör att dina inlägg syns när andra användare googlar på sökord som finns med i dina blogginlägg.