Så hittar du duktiga IT-konsulter

Behöver du anlita en IT-konsult? Har man en gång stött på upprepade problem som gäller datorer och sitt internet, kan man behöva en IT-konsult som kommer och löser det problemet, för det är väl ändå det som IT-konsulter är till för, eller hur? Att lösa allehanda slags problem som man inte klarar av på egen hand.

Vad kostar det hyra en IT-konsult?

Känns det märkligt att man kan "hyra" en person? Det finnst ju läkare som arbetar med att hoppa in i verksamheter som de annars inte arbetar inom. På samma sätt är det ju med all slags bemanning, man hoppar in i en annan arbetsplats som man annars inte arbetar på. Hyr man en IT-konsult får man dessvärre räkna med att betala ganska så mycket. Å andra sidan lär man få just den hjälp som man behöver. Att ett bemanningsföretag som hyr ut IT-konsulter tar ut flera hundratusen kronor per månad är alltså inte helt ovanligt. IT-konsulten själv får inte det i lön, utan en hel del tar själva bemanningsföretaget för att hyra ut sin personal. Det är vad vanliga läkare kostar också som hyrs ut till olika verksamheter inom sjukvård.

Vad kan en IT-konsult?

En IT-konsult som kostar hundratusentals kronor per månad, måste kunna (nästan) allt som har med datorn och IT, säkerhet och sparande av information att göra. Annars lär ju inte kunderna vilja betala för att hyra en sådan IT-konsult. Många, men långt ifrån alla IT-konsulter har kanske suttit i sitt tonårsrum och hackat in sig på olika hemsidor. Vissa har lyckats hacka in sig i amerikanska myndigheters hemsidor och tagit sig förbi en massa "säkerhetsdörrar" och "säkra" inloggningar. Sådana hackers, om de bara väljer att arbeta på rätt sätt istället för att hacka sig in i någon annans dator, hemsida eller moln (den server som informationen ligger på) blir mycket duktiga IT-konsulter bara de väljer att arbeta för ett företag istället för att förstöra för företagen. De kan emellertid snabbt se vilka säkerhetsbrister som företag, organisationer eller myndigheter kan ha. Och ser de svagheterna, lär de även kunna ge förslag och lösningar på de säkerhetsbristerna.

Hur blir man en IT-konsult?

Är man inte någon som har suttit hemma i sitt tonårsrum och hackat sig in i andras datorer, hemsidor och nätverk, kan istället utbidla sig till IT-konsult, till exempel på någon av alla landets högskoleutbildningar som utbildar ingenjörer och datorexperter. En sådan är till exempel KTH eller Chalmers.

25 Sep 2019