Olika sökfunktioner ger olika svar gällande hantverksföretag

I Sverige är Google den dominerande sökmotorn. Men det är inte alltid som denna sökmotor ger exakt det resultat som man är ute efter. Då kan mer specialiserade och ”smala” sökkataloger användas. Ett exempel är Hitta.se som specialiserat sig på att lista företag och privatpersoner samt deras kontaktuppgifter. En jämförelse av ett par olika sökfunktioner visar att dessa visar mycket olika resultat.

I detta exempel bor en person i Enskede och vill komma i kontakt med företag som utför badrumsrenoveringar. I ett första skede för att få offerter och därmed önskar personen få kontakt med ett flertal företag inom branschen.

Vid en sökning på Hitta.se ges följande svar ”Din sökning på Badrumsrenovering Enskede gav inget resultat”. Därefter listas 46 företag som ligger runt om i Stockholm och ända upp till Bromma. Med tanke på sökningen var specifik så matchade inte sökresultatet förväntningarna. Enligt dem finns det alltså inget företag i Enskede som jobbar med badrumsrenoveringar. Eller så fungerar inte deras sökfunktion på så smala sökningar.

När sedan Eniro testas med exakt samma sökfras så visas 59 företag. På en karta visas de nio första företagen (vilka är mest relevanta) och det är tydligt att flera av dessa ligger i Enskede. Ett ligger exempelvis bredvid Enskedefältet. En annan vid Enskededalen.

I likhet med Hitta.se så visas även företag en bra bit utanför Enskede. Men de första sökresultaten är i alla fall tydligt relevanta.

På recensionssidan Reco får man ange tjänst (badrumsrenovering) och ort (Enskede) vilket alltså blir exakt samma sökning som hos Hitta eller Eniro. De presenterar då ”72 företag som ligger i närheten av Enskede med omnejd”. Detta i liket med Eniro. Men här går det även att smalna av och klicka på en länk som enbart visar de lokala företagen. Då minskas antalet till fem.

Varför visas bredare sökresultat?

Det kan finnas flera orsaker till att så många renoveringsföretag visas som inte har sitt säte i Enskede. Delvis kan det handla om den tekniska lösningen som sökfunktionerna är uppbyggda av. Men det kan även handla om att lokala företag inte nödvändigtvis måste anlitas. För att få in offert på badrumsrenoveringen kan företag kontaktas från större delarna av Stockholm. Detta åtminstone om det handlar om ett större projekt. Det kan vara så att Eniro, Hitta och Reco räknat med att deras besökare faktiskt kan sända in offertförfrågan till företag utanför Enskede och därav visar de upp dessa i sökresultatet.

Fördel att använda flera sökfunktioner

Som testet visar ovan är det mycket stor skillnad på vilka resultat man får. De som inte känner till något företag i närheten kan alltså med fördel använda flera olika sökfunktioner. Detta för att komma i kontakt med så många företag som möjligt som är villiga att lämna en offert. Precis som flera sökfunktioner visar så är det inte heller nödvändigt att enbart vända sig till företag i Enskede om en badrumsrenovering ska ske där. Många företag i stadsdelar runt omkring kan mycket väl också visa sitt intresse.

21 Dec 2017