Fler IT-tekniker behövs

Vi människor har förändrat vårt beteende. Istället för att träffas IRL – In Real Life – har vi börjat "träffas" på sociala medier, i olika chatprogram. Vi "träffas" inte längre, vi  "skypar" eller chattar med varandra på Messenger, Facebook, Instagram och håller kontakten med varandra på andra sätt. Vårt beteende och vår livsstil har förändrats på många sätt. Till sist undrar man om vi helt och hållet kommer att sluta prata med varandra, när vi faktiskt ses. Det sägs att föräldrar pratar allt minder med sina barn. Jämför man med tiden som föräldrarna pratade med sina barn, för 30 eller 40 år sedan har den tiden förkortats avsevärt. Om en förälder pratade med sina barn under 3 timmar varje dag, så har det blivit till 1,5 timme varje dag. Istället är vi tysta och tittar på TV, eller har näsan i datorn.

Arbetsmarknaden har anpassat sig

På liknande sätt har arbetsmarknaden också förändrats. Den som numera söker jobb, springer inte runt i butiker, lokaler eller på företagen. De söker inte upp någon som arbetar som chef, VD eller personalchef. Och den som är chef, VD eller personalchef vill inte att någon kommer och stör dem mitt i deras arbeten. Även om det har stort behov av att anställa fler människor till deras arbetsplatser, vill de heller  ha en meritlista, ett brev som e-post i stället för att träffa en person IRL.

Så här är det oavsett vilken bransch det handlar om. Det spelar inte så stor roll, vilken tjänst som man ska rekrytera till, så vill de flesta först se ett digitalt brev i sin dator och en eventuell meritlista, innan de vill träffa en person IRL som de kanske vill anställa. Och det är inte bara företagen som har ändrat sitt beteende, även vi människor väljer andra sätt att söka arbete på. Särskilt de som är kunniga inom IT, till exempel. Är man en riktig "datornörd", det vill säga någon som arbetar med datorer, och gillar och kan mycket om datorer, föredrar att söka nya arbeten på helt andra sätt.

De kanske inte går till Arbetsförmedlingen, eller springer runt på de företag som de är intresserade av att arbeta hos, utan de kanske sänder in en intresseanmälan efter att ha sett en annons på Facebook, Linked In, på Instagram eller på Kik. De företag som vill anställa någon som är kunnig inom IT och som lever för datorer, vill också nå dem som "hänger" på Facebook, Linked IN eller Istagram.

25 Jul 2019