Så kan man förvara information säkert

Den som har hängt med i nyheterna den senaste tiden har hört att samtal som har kommit in till Vårdguiden, har varit med om att deras samtal om sina krämpor och besvär har legat på en öppen sajt som vem som helst har kunnat logga in på och ta del av. Att ett företag väljer att lägga ut samtal som har spelats in och lagrats på en server är ett stort problem när det kommer till patientsekretessen, alltså den lag som värnar om den enskilda patienten och att det som den personen pratar om med sin läkare ska förbli skretessbelagt. Att någon annan kan gå in och lyssna på de ljudfilerna som Vårdguiden har sparat på en server är alltså ett lagbrott och det företaget borde lagföras, vilket inte lär hända.

Svårt med digital säkerhet

Om de företag som dagligen arbetar med digitalt material, så komplett misslyckas med att inte bryta mot lagen, visar på hur svårt det är med digital säkerhet. Att inte lagra känslig information på en server som andra har möjlighet att ladda ner, borde vara bland det allra första som man bör tänka på om man arbetar med digital information. Om inte ens proffsen gör eller tänker rätt på detta område, hur ska de som inte är proffs på området som rör digital säkerhet kunna göra det? Här kommer det an på att tänka i rätta banor; att använda det sunda förnuftet. Vem kommer ens på att lägga ut information på en server som andra har tillgång till? Känslig information måste läggas i slutna kretsar, där ingen annan än de som behöver tillgång till materialet kan komma åt det.

Säkra digitala arkiv

När det kommer till att lagra digitala handlingar måste det ske med allra största sekretess och göra tillgången till informationen så svår som möjligt. Det finns mer eller minder säkra sätt att lagra information på. Ett säkert sätt är att enbart göra det möjligt att komma åt det genom att använda sig av lösen och digitala nycklar som så få som möjligt har tillgång till. Dessutom ska den digitala informationen ligga i slutna servrar, inte på internet överhuvudtaget. Det enda som man kan säga om internet är att man måste utgå från att vem som helst kan hacka den hemsidan, det lösen som har låst tillgången till informationen. Därför bör man inte förvara den på internet, utan på slutna servrar på företaget eller på myndigheten.

4 Mar 2019